HometUTKIMUS homekoiralla

Homeesta johtuvat rakennusten sisäilmaongelmat aiheuttavat monelle fyysisiä oireita, jotka voivat olla hyvinkin rajuja. Homeongelmasta aiheutuvia oireita voivat olla esimerkiksi silmien ja hengitysteiden ärsytysoireet, yskä ja nuha. Ongelmien pitkittyessä oireet voivat kehittyä muun muassa lisääntyneiksi hengitystieinfektioiksi, väsymykseksi ja päänsäryksi. Homeongelmia voi esiintyä niin kotona kuin työpaikalla, uudessa tai vanhassa rakennuksessa. Jotta asialle saadaan varmistus, on suositeltavaa tehdä epäillyssä kiinteistössä hometarkastus. Homekoiralla tehtävä hometarkastus on tarkka, nopea ja edullinen tapa tutkia, onko rakenteissa homevauriota ja missä mahdollinen vaurio sijaitsee. Putkikoira Oy on vantaalainen koirien tekemiin hometarkastuksiin erikoistunut yritys, joka tekee hometarkastukset koko maan laajuisesti. Jos epäilet kiinteistössäsi piilevän hometta, kutsu paikalle homekoira varmistamaan tai kumoamaan epäilyt!

Homeoireet

Epämääräiset silmien ja hengitysteiden oireilut ja tulehdukset ovat monesti merkki kiinteistössä olevasta homeongelmasta, etenkin jos oireilu katoaa oleskellessa useamman päivän pois epäillystä tilasta. Homeelle herkistyneillä henkilöillä voi ilmetä erilaisia homeoireita, kuten silmien kirvelyä, ylähengitystieoireita, nenän tukkoisuutta, iho-oireita, päänsärkyä sekä muita flunssaan viittaavia jatkuvia yleisoireita. Altistuksen jatkuessa pidempään homeoireet muuttuvat ja ärsytysoireiden tilalle saattaa ilmetä toistuvia ja pitkittyneitä hengitystieinfektioita sekä tulehduskierteitä, joihin lääkehoito ei välttämättä auta. Tarpeeksi pitkän ajan jälkeen henkilölle saattaa kehittyä allergia- ja astmaoireita, allergista nuhaa ja silmä- ja iho-oireita. Henkilöiden homeensietokyky on yksilöllistä, mutta joillekin henkilöille saattaa riittää jo alle vuoden oleskelu kosteusvaurioituneessa rakennuksessa riittää pysyvän ja mahdollisesti vakavan sairauden syntyyn.

Homekoira haistaa homeen syvältä

Ihmisen hajuaisti pystyy havaitsemaan mahdollisen homevaurion jatkuvana ummehtuneena ”maakellarin” hajuna sisätiloissa. Ihmisen hajuaisti ei kuitenkaan pysty tarkempaan suoritukseen, jolla homevaurio pystyttäisiin paikallistamaan tarkasti. Tähän tehtävään paras vaihtoehto on tilata paikalle homekoira. Homekoira haistaa homeen syvälläkin rakenteissa ja pystyy ilmaisemaan homeen siten, että koiraohjaaja pystyy osoittamaan vaurioituneiden rakenteiden paikan tarkasti purkutyön aloittamiseksi ja homevaurion laajuuden toteamiseksi.

Homekoirapalvelua Uudellamaalla ja muualla Etelä-Suomessa

Vantaalainen Putkikoira Oy tarjoaa homekoirapalvelua kaikkialla Uudellamaalla sekä Etelä- ja Lounais-Suomessa. Pääkaupunkiseudun lähellä koirapalvelumme toimii muun muassa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa sekä Porvoossa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Etelä-Suomessa teemme hometarkastuksia myös esimerkiksi Turun, Lahden ja Kotkan seuduilla.

Hometutkimus - koira selvittää, onko asunnossa hometta

Hometutkimus on hyvä tapa selvittää, onko rakennuksen sisällä oleskelusta aiheutuvien oireiden takana homeongelma vai mahdollisesti jokin muu tekijä. Homekoira pystyy havaitsemaan pienimmätkin mikrobiesiintymät sekä paikallistamaan kasvuston lähteen, minkä takia homekoiralla tehtävä hometutkimus on aikaa, vaivaa ja rahaa säästävä! Hometutkimus voidaan tehdä kaikissa kiinteistöissä, joissa epäillään homevauriota – oli kyseessä sitten omakotitalo, kerrostaloasunto, kellari, kesämökki tai rantasauna.

Hometutkimus yritysten ja julkisten tahojen tiloissa

Jos useammalla ihmisellä samasta työpaikasta on pitkäkestoisia ja jatkuvia oireita, jotka viittaavat homeongelmaan, kannattaa paikalle tilata homekoira tilanteen tutkimiseksi. Homekoirat voivat tutkia suuremmatkin julkiset kiinteistöt, kuten koulut, päiväkodit, kirjastot, sairaalat, kirkot, museot ja virastot. Yksityisissä yrityksissä voidaan tutkia esimerkiksi toimistotilat, varastotilat ja kauppaliikkeet. Pyydä meiltä tarjous suuremman kohteen tai usean kohteen hometutkimuksesta!

Myyntitilanteessa kuntotarkastuksen yhteydessä

Homekoira kannattaa tilata paikalle asunnon tai omakotitalon kuntotarkastuksen yhteydessä, jos halutaan varmistua, ettei myytävässä asunnossa tai talossa esiinny hometta. Todistus tehdystä hometarkastuksesta on merkittävä myyntivaltti, sillä epäily mahdollisesta kosteus- tai homevauriosta on omiaan karkottamaan pois potentiaaliset ostajaehdokkaat. Etenkin jos tiedetään, että asunnossa on ollut kosteusvahinko ja lopputarkastuksesta on aikaa tai tiedot ovat puutteelliset, kannattaa teetättää asunnon kuntotarkastus homekoiralla. Näin myyjällä on mustaa valkoisella asunnon kunnosta myös tulevaisuutta ajatellen, ja ostajat voivat luottaa asunnon rakenteiden hyvään kuntoon. Tarjoamme homekoirapalveluja niin yksityisille myyjille kuin kiinteistövälitysyrityksille.

Homekoirien koulutus

Homekoiramme ovat koulutettu hajuerottelumenetelmällä. Koira harjoittelee sellaisilla THL:n laboratorion kasvattamilla homenäytteillä, joita esiintyy yleisimmin kosteusvaurioiden yhteydessä. Sillä ei ole merkitystä, onko vahinko uusi, vanha tai kuivunut, sillä koira pystyy erottelemaan rakennuksesta pienenkin mikrobiesiintymän. Koiran antama ilmaisutulos on viitteellinen, eli koira ei pysty ilmoittamaan homevaurion laajuutta. Siksi tekniset jatkotutkimukset ovat yleensä tarpeellisia vaurion laajuuden varmentamiseksi.

Hometutkimuksen loppuraportti

Annamme homekoiran tutkimuksesta kirjallisen ja kuvallisen loppuraportin 7 arkipäivän kuluessa tutkimuksesta. Tallennamme kaikki tutkimuksemme videolle, ja arkistoimme ne mahdollista myöhempää tarkastelua varten.

Yleiset homeen ilmenemispaikat kiinteistöissä

Hometta esiintyy monesti lattiarakenteissa tai seinien sisäosissa, jolloin ne eivät välttämättä aiheuta mitään silmin havaittavia muutoksia pinnoille. Kuitenkin rakenteiden pinnalle muodostuvat homepilkut saattavat olla merkki rakenteiden sisässä piilevästä kosteus- tai homeongelmasta. Kosteiden tilojen laattasaumoissa esiintyvistä tummista pilkuista ei yleensä ole asukkaille tai kiinteistön rakenteille haittaa, mutta jo niitä esiintyy kostean tilan vastakkaisen huoneen seinällä, on syytä ryhtyä tutkimuksiin.

Homeen havaitseminen haistamalla

Aiemmin mainitsemamme selkeästi havaittava ”maakellarin” haju on melko vahva merkki homeesta. Haju on yleensä sen verran voimakas, että se jää kiinni vaatteisiin sekä muihin huokoisiin materiaaleihin. Tosin piilevää kosteus- ja homevauriota ei ihminen aina pysty erottamaan haistamalla, minkä takia homevaurion varmistamiseksi on hyvä kutsua homekoira. Homevauriota pystytään harvoin havaitsemaan silmämääräisesti, ja silloin kun pystytään, kyse on monesti jo hyvin mittavasta ja vakavasta homevauriosta.

Homeen silmämääräinen havaitseminen

Tarpeeksi pitkän ajan kuluessa kosteusvaurio saattaa edetä kiinteistön sisäosista pintamateriaaleihin asti, jolloin havaittavissa on pinnoitteiden kupruilua, turpoamista, värjääntymistä, tasoite- ja tiilipintojen hilseilyä tai irtoamista esimerkiksi lattianrajasta. Tiili- ja betonirakenteiden pinnoilla voidaan havaita valkoista, nukkamaista härmää, joka on yleensä kalkki- ja suolakiteitä. Kalkkihärmä rakennuksen sisätiloissa on aina varma merkki seinän sisärakenteiden kosteusvauriosta. Ulkoseinässä tiilipinnan säännöllinen härmääntyminen taas kielii seinärakenteen sisällä kasvavasta homevauriosta.

Homevaurion korjaaminen

Kun homekoira on havainnut rakenteissa piilevän homevaurion, rakenteet avataan ja ongelman laajuus selvitetään. Kaikki homemyrkkyjä aiheuttavat mikrobipesäkkeet tulee poistaa ja desinfioida. Tarvittaessa saastuneet materiaalit korvataan kokonaan uusilla. Kosteusvauriot saattavat vaatia joissain tapauksissa koneellista kuivausta, jolla varmistetaan se, ettei rakenteisiin jää yhtään kosteutta, jossa lahoaminen ja mikrobikasvuston kasvaminen voisi alkaa uudestaan. Homesaneeraus vaatii aina tekijäksi kokeneen ammattilaisen, joka takaa sen, ettei jäljelle jää yhtään mikrobikasvustoa, joka voisi alkaa leviämään uudelleen.

Ota yhteyttä ja tilaa homekoira omaan kohteeseesi!

Oli kyseessä sitten koti, kesämökki tai työpaikka, tilaa paikalle homekoira vahvistamaan epäilysi mahdollisesta home- tai kosteusvauriosta. Tarjoamme homekoirapalveluitamme koko maan laajuisesti Vantaalta käsin. Homekoiran tekemä tutkimus on vaivaton ja edullinen tapa saada pitkäänkin kestäneelle ongelmatilanteelle vastaus ja suuntaviivat tarvittaville tulevaisuuden toimenpiteille!

Homekoira työssä

Vauriokohdan ilmaisu